Kroer og udskænkningssteder

 


Kroer og udskænkningssteder

Har dine eventyrer også vandret i dagevis i vildnisset, for endelige at komme til en by blot for at drikke øl? Vidste du at der er mange flere muligheder? Og at øl ikke var, som øl er i dag?


Taverner (værtshuse): Vinens Hjem

Taverneren, der blev introduceret af romerne, var de mest sofistikerede blandt disse etablissementer. De serverede primært vin - herunder cider og perry, som dengang blev betragtet som frugtbaserede vine.

Disse steder varierede fra de luksuriøse til de mere almindelige, men havde generelt et finere omdømme end andre drikkesteder. De blev ofte drevet af vintnere, som var en del af et laug, der sikrede kvaliteten af de serverede vine.

I middelalderen havde London omkring 80.000 indbyggere og over 350 taverner. Det vil sige cirka en taverna for hver 250 mennesker. Det er en del!


Kroer: Rejsendes Tilflugtssted

Kroer var essentielle for rejsende. De tilbød et sted at sove, mad og pleje til heste og muldyr. Ofte  var de placeret ved byporte eller langs vigtige handelsruter. Kroer er ideelle hvilesteder efter en lang dags rejse.

Disse steder var samlingssteder for forskellige samfundslag, hvor man kunne møde andre rejsende og dele historier og erfaringer.


Alehuse: Det Lokale Samlingspunkt

Alehuse var ofte private hjem, hvor ejeren bryggede ekstra øl til salg. Disse var typisk drevet af kvinder og fungerede som et vigtigt socialt mødested i lokalsamfundet.

Ale, en vigtig del af bøndernes kost, var billigere end vin og blev serveret, indtil det løb tør. Med tiden udviklede alehusene sig til mere professionelle etablissementer med genkendelige skilte for at tiltrække kunder.


Drikkevarer og Priser

Vin, især de søde og importerede sorter, var dyrere end ale. Mjød og methaglin (en traditionel drik, der er beslægtet med mjød) var også tilgængelige, men mindre almindelige, ofte forbeholdt særlige lejligheder. Cider og perry var billigere i visse regioner.


Reguleringer og Social Indflydelse

Taverner og alehuse var underlagt forskellige reguleringer, herunder kvalitetskontrol og reklamemetoder. Overdreven drikning var almindelig, som det fremgår af datidens retsmedicinske rapporter om ulykker.

Disse steder var integrerede i det sociale liv og fungerede som vigtige samlingssteder for fællesskab og afslapning.

Middelalderens taverner, kroe og alehuse var mere end blot steder at drikke. De var vitale dele af samfundet, der fremmede social interaktion og kulturel udveksling. I en tid uden moderne kommunikationsteknologi var disse steder nøglesteder for nyheder, sladder, handel og endda politiske diskussioner. Ved at forstå disse institutioners rolle får vi et dybere indblik i middelalderens liv og samfund.

Brug det endelig til dine rollespil! Der er garanteret en guldgrube af side-quests gemt her. 


Links

Den originale "Medieval Inns, Taverns and Alehouses" som blogindlægget er baseret på: 


Hvis du skriver middelalder fantasy så følg endelig Modern History TV på YT

Fik du også lyst til at brygge Perry? Har du et pæretræ, du ikke kan nå at æde dig igennem?
Her er en side, der fortæller om fremstillingen af Perry: 


Og nu du er i gang, har Modern History TV også en video om Middelalderens fastfood:


Populære opslag fra denne blog

Inspiration: moodboards

Legender fra hele verdenen - YouTube links